Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Projekt - Vesmír
Žáci 5. ročníku se v posledních hodinách  přírodovědy zabývali vesmírem. Vyhledávali informace o planetách v různých zdrojích (internet, učebnice,...
Kalendář akcí
30
lis
Vánoční výstava

Školní jídelna

Jídelníček

Platnost: 12.11.2018 - 16.11.2018
Pondělí
12.11.2018
Veka s lučinou a mrkví, mléko, čaj A1,3,7
Polévka zeleninová s kukuřičnými vločkami A1,9
Špagety s tuňákem, zeleninou a sýrem vi. nápoj A1,7,9
Cizrnová pomazánka se sýrem, chléb, kapie, mléko, čaj A1,7
Úterý
13.11.2018
Vánočka, kakao, mandarinka A1,3,7
Polévka česnečka s bramborem a vejci A1,3,9
Kuřecí po čínsku, rýže, ov.šťáva A1,9
Raženka s máslem, vařeným vejcem a zeleninou, mléko, čaj A1,3,7
Středa
14.11.2018
Slunečnicový chléb s pomazánkovým máslem, ledový salát, mléko, čaj A1,3,7,8,11,13
Polévka luštěninová s krupkami A1,9
Zapečené těstoviny se zeleninou a sýrem, okurkový salát, vit.nápoj A1,3,7,9
Pomazánka z ryb v tomatě, chléb, rajče, mléko, čaj A1,4,7
Čtvrtek
15.11.2018
Bílý jogurt s müsli a jahodami, ovocný čaj A1,7,8
Polévka krupicová s vejci A1,3,9
Pečená kachní prsa, zelí, hoskový knedlík, ov. šťáva A1,3,7
Tvarohová pomazánka, chléb, kapie, mléko, čaj A1,7
Pátek
16.11.2018
Lámankový chléb s žervé, rajče, mléko, čaj A1,3,7,8
Polévka špenátová s krutony A1,3,7
Vepřová pečeně, bramborová kaše, salát z čínského zelí s mrkví, ov.šťáva A1,7
Ovesná svačinka, mléko, čaj, jablko A1,5,7,8

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.