Pondělí 23.04.2018 | Tuňáková pomazánka, chléb, rajče, mléko, čaj A1,4,7 Polévka zeleninová s celozrným kuskusem A1,9 Koprová omáčka, vařené vejce, brambory, ov.šťáva, zš- jablko A1,3,7 Veka s lučinou a kapií, mléko, čaj A1,3,7 |
Úterý 24.04.2018 | Ovocný jogurt s cereáliemi a ovocem, čaj A1,7,8 Polévka kmínová s kukuřičným kapáním A1,3,7,9 Kuřecí plátek na pórku, barevné těstoviny, vit. nápoj A1 Pomazánka z červené čočky, chléb, okurka, mléko, čaj A1,7 |
Středa 25.04.2018 | Slunečnicový chléb se sýrem žervé, ředkvička, mléko, čaj A1,7,8,11,13 Polévka krupicová s vejci A1,3,9 Halušky se zelím a uzenou kotletou, ov. čaj, zš- jogurt A1,7 Raženka s čokoládovým pomazánkovým máslem, jablko, mléko, čaj, A1,7 |
Čtvrtek 26.04.2018 | Drožďová pomazánka, chléb, rajče, mléko, čaj A1,3,7 Polévka bramboračka s hlívou a sýrem A1,7,9 Hovězí tokáň, rýže, vit. nápoj A1 Loupáček, mandarinka, mléko, čaj A1,7 |
Pátek 27.04.2018 | Mléčná kakaová rýže s kiwi, čaj A1,7 Polévka ragú s rýží A1,7,9 Obalený květák, bramborová kaše, broskvový kompot, ov. šťáva A1,3,7 Pomazánka z olejovek s lučinou, chléb, kapie, okurka, mléko, čaj A1,4,7 |
Školní jídelna Základní a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.
Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od 15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.