Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Velikonoce na zámku v Čechách pod Kosířem
Zajímavou velikonoční prohlídku zažili naši žáci na zámku v Čechách pod Kosířem. Seznámili se nejen s tradicemi, ale i se zvyky a pověrami, které k...
Kalendář akcí
25
dub
Planetárium v ZŠ a MŠ

Školní jídelna

Jídelníček

Platnost: 23.04.2018 - 27.04.2018
Pondělí
23.04.2018
Tuňáková pomazánka, chléb, rajče, mléko, čaj A1,4,7
Polévka zeleninová s celozrným kuskusem A1,9
Koprová omáčka, vařené vejce, brambory, ov.šťáva, zš- jablko A1,3,7
Veka s lučinou a kapií, mléko, čaj A1,3,7
Úterý
24.04.2018
Ovocný jogurt s cereáliemi a ovocem, čaj A1,7,8
Polévka kmínová s kukuřičným kapáním A1,3,7,9
Kuřecí plátek na pórku, barevné těstoviny, vit. nápoj A1
Pomazánka z červené čočky, chléb, okurka, mléko, čaj A1,7
Středa
25.04.2018
Slunečnicový chléb se sýrem žervé, ředkvička, mléko, čaj A1,7,8,11,13
Polévka krupicová s vejci A1,3,9
Halušky se zelím a uzenou kotletou, ov. čaj, zš- jogurt A1,7
Raženka s čokoládovým pomazánkovým máslem, jablko, mléko, čaj, A1,7
Čtvrtek
26.04.2018
Drožďová pomazánka, chléb, rajče, mléko, čaj A1,3,7
Polévka bramboračka s hlívou a sýrem A1,7,9
Hovězí tokáň, rýže, vit. nápoj A1
Loupáček, mandarinka, mléko, čaj A1,7
Pátek
27.04.2018
Mléčná kakaová rýže s kiwi, čaj A1,7
Polévka ragú s rýží A1,7,9
Obalený květák, bramborová kaše, broskvový kompot, ov. šťáva A1,3,7
Pomazánka z olejovek s lučinou, chléb, kapie, okurka, mléko, čaj A1,4,7

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.