Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Den otevřených dveří v základní škole - září 2018
Den otevřených dveří - Přijďte se v sobotu 22. 9. 2018 od 9.00 hod. do 12.00 hod. podívat do naší nově opravené školy. Jste srdečně zváni.
Kalendář akcí
Momentálně nemáme naplánované žádné události

Školní jídelna

Jídelníček

Platnost: 17.09.2018 - 21.09.2018
Pondělí
17.09.2018
Pomazánka z tresčích jater, chléb, rajče, mléko, čaj A1,4,7
Polévka koprová-kulajda A1,3,7
Krůtí nudličky na pórku, rýže, dýňový kompot s ananasem, ov. šťáva A1
Veka s máslem a plátkovým sýrem, kapie, mléko, čaj A1,3,7
Úterý
18.09.2018
Vánočka s máslem a kakao, jablko, čaj A1,3,7
Polévka ragú s cizrnovou rýží A1,9
Penne s rajčaty a sýrem, ov. džus, zš- jablko A1,7
Kuřecí pomazánka s celerem, chléb, rajče, mléko, čaj A 1,7,9
Středa
19.09.2018
Slunečnicový chléb s tvarohovou pomazánkou, okurka, mléko, čaj A1,7,8,11,13
Polévka hrachová s hrachovými vločkami A1,9
Obalený hejk, bramborová kaše, salát z čínského zelí s kukuřicí, ov. šťáva A1,4,7
Raženka s pomazánkovým máslem a ředkvičkou, mléko, čaj A1,3,7
Čtvrtek
20.09.2018
Veka se sýrem žervé a rajče, mléko, čaj A1,3,7
Polévka zeleninová s kukuřičnými vločkami A1,9
Hovězí kýta, rajská omáčka, houskový knedlík, vit. nápoj A1,3,7,9
Vajíčková pomazánka, chléb, kapie, mléko, čaj A1,3,7
Pátek
21.09.2018
Mléčná rýže s ovocem, čaj, jablko A1,7
Polévka kmínová se sýrovým kapáním A1,3,7,9
Vepřové v mrkvi, brambory, ov. šťáva, bluma A1
Sýrová pomazánka s červenou čočkou, chléb, rajče, mléko, čaj A1,7

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.