Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Překvapení pro maminky
Na druhou květnovou neděli, kdy mají všechny maminky svátek, nezapomněli ani žáci naší školy a vyrobili jim malé překvapení....
Kalendář akcí
29
kvě
Dopravní hřiště 4. ročník

Školní jídelna

Jídelníček

Platnost: 20.05.2019 - 24.05.2019
Pondělí
20.05.2019
Tuňáková pomazánka, chléb, rajče, mléko, čaj A1,4,7
Polévka z vaječné jíšky A1,3,9
Krůtí kostky v sýrové omáčce, barevné těstoviny, vit. nápoj A1,7
Veka s medovým máslem, mléko, čaj, jablko A1,3,7
Úterý
21.05.2019
Vanilkový tvarohový krém s piškoty, ovocný čaj, jablko A1,3,7
Polévka zeleninová francouzská s tarhoňou A1,3,9
Hovězí ratatouille, rýže, ov. šťáva, zš- dezert tvarohový krém A1
Sýrová omáčka s červenou čočkou, chléb, kapie, mléko, čaj A1,7
Středa
22.05.2019
Bistro cereální chléb s lučinou, ledový salát, mléko, čaj A1,7,11,13
Polévka fazolová A1,7
Rybí porce v sezamovém těstíčku, bramborová kaše, míchaný zeleninový salát,
vit. nápoj A1,4,7
Raženka, pomazánkové máslo s pažitkou, kapie, mléko, čaj A1,3,7
Čtvrtek
23.05.2019
Cereální kuličky v mléce, mandarinka A1,7
Polévka selská A1,7,9
Kuřecí na paprice, špecle, ov. šťáva, zš- mandarinka A1,7
Chléb, máslo, strouhaný sýr, zeleninová obloha, mléko, čaj A1,7


Pátek
24.05.2019
Drožďová pomazánka, chléb, rajče, mléko, čaj A1,3,7
Polévka kmínová se sýrovým kapáním A1,3,7,9
Vepřové v mrkvi, brambory, vit. nápoj A1
Raženka s čokoládovým pomazánkovým máslem, mléko, čaj, jablko A1,3,7

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.