Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Učíme se spolu a vesele
V první třídě se snažíme, aby výuka byla poutavá a zábavná. Učíme děti, jak pracovat ve skupině, jak si rozdělit role a jak spolu správně...
Kalendář akcí
7
bře
Recitační soutěž

Školní jídelna

Jídelníček

Platnost: 19.02.2018 - 23.02.2018
Pondělí
19.02.2018
Vajíčková pomazánka se sýrem, chléb, okurka, kapie, mléko, čaj A1,3,7
Polévka fazolová bílá A1,7
Špagety se zeleninou, tuňákem sypané sýrem, vit. nápoj A1,4,7,9
Veka s máslem a meruňkovou marmeládou, mléko, čaj, jablko A1,7
Úterý
20.02.2018
Kakaový puding s minipiškoty a lesním ovocem,čaj A1,3,7
Polévka špenátová s krutony A1,3,7
Kuřecí kostky po znojemsku, rýže, ov. džus A1
Tvarohová pomazánka s koprem, chléb, kapie, mléko, čaj A1,7
Středa
21.02.2018
Slunečnicový chléb s medovým máslem, jablko, mléko, čaj A1,7,7,11,13
Polévka z vaječné jíšky A1,3,7,9
Vepřová pečeně, zelí, houskový knedlík, ov.šťáva A1,3,7
Celerová pomazánka se sýrem, chléb, okurka, rajče, mléko, čaj A1,7,9
Čtvrtek
22.02.2018
Sardinková pomazánka s lučinou, chia chléb, rajče, mléko, čaj A1,4,7
Polévka zeleninová s bulgurem A1,9
Tvarohové kuličky s jahodovým jogurtovým přelivem, ov. čaj, zš- jablko A1,3,7
Raženka s máslem, strouhaným sýrem a ředkvičkou, mléko, ov.šťáva A1,3,7
Pátek
23.02.2018
Ovocná přesnídávka s medovými kroužky, čaj, jablko A1,8
Polévka pórková s žitnými vločkami A1,7
Krůtí přírodní plátek pečený na bylinkách a smetaně, bramborová kaše, míchaný zeleninový salát, ov.šťáva A1,7
Sýrová pomazánka s červenou čočkou, chléb, kapie, mléko, čaj A1,7

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.