Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Den otevřených dveří v ZŠ
Základní škola a Mateřská škola v Čechách pod Kosířem Vás srdečně zve na Den otevřených dveří v základní škole. Pozvání platí nejen pro rodiče...
Kalendář akcí

Školní jídelna

Jídelníček

Platnost: 18.03.2019 - 22.03.2019
Pondělí
18.03.2019
Pomazánka z ryb v tomatě, chléb, rajče, mléko, čaj A1,4,7
Polévka květáková A1,7,9
Pečené kuře, rýže, třešňový kompot, ov. šťáva A1
Veka s žervé, kapie, mléko, čaj A1,3,7
Úterý
19.03.2019
Bílý jogurt s jahodami, piškoty, čaj, jablko A1,3,7
Polévka krupicová s vejci A1,3,9
Fazolový guláš s králičím masem, chléb, jablko, čaj A1
Celerová pomazánka se sýrem, okurka, chléb, mléko, čaj A1,7,9
Středa
20.03.2019
Slunečnicový chléb, pomazánka z pečeného masa s cizrnou, rajče, mléko, čaj A1,3,7,8,11,13
Polévka zeleninová se špaldovými vločkami A1,9
Nudle s mákem, horká čkoláda, čaj, kiwi A1,7
Raženka s máslem, vařené vejce, zelenina, mléko, čaj A1,3,7
Čtvrtek
21.03.2019
Kukuřičné lupínky v mléce, jablko A1,7
Polévka selská A1,9
Vepřová pečeně, zelí, houskový knedlík, vit. nápoj A1,3,7
Tvarohová pomazánka s koprem, chléb, kapie, mléko, čaj A1,7
Pátek
22.03.2019
Lámankový chléb s máslem, ledový salát, mléko, čaj A1,7,11,13,
Polévka kmínová se sýrovým kapáním A1,3,7,9
Hovězí v mrkvi, brambory, ov. šťáva A1
Veka, máslo, marmeláda, mléko, čaj A1,3,7

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.