Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Vánoční besídky ve třídách
Poslední školní den v roce 2018 jsme měli vánoční besídky v jednotlivých třídách. Společně jsme si rozbalili dárky, zazpívali koledy a ochutnali...
Kalendář akcí

Školní jídelna

Jídelníček

Platnost: 14.01.2019 - 18.01.2019
Pondělí
14.01.2019
Tuňáková pomazánka, chléb, rajče, mléko, čaj A1,4,7
Polévka kmínová se sýrovým kapáním A1.3,7,9
Čočka na kyselo, vařené vejce, chléb, sterilovaný okurek, vit. nápoj A1,3
Veka se sýrem žervé, kapie, mléko, čaj A1,3,7
Úterý
15.01.2019
Ovocná mléčná rýže, čaj, jablko A1,7
Polévka bramboračka- selská A1,7
Kuřecí nudličky v sýrové omáčce, barevné těstoviny, ov. šťáva A1,7
Budapešťská pomazánka, chléb, okurka, mléko, čaj A1,7
Středa
16.01.2019
Slunečnicový chléb, drožďová pomazánka, rajče, mléko, čaj A1,3,7,8,11,13
Polévka špenátová s krutony A1,3,7
Vepřová znojemská pečeně, rýže, ovocný džus, jablko A1
Raženka s máslem, strouhaným sýrem a zeleninou, mléko, čaj A1,3,7
Čtvrtek
17.01.2019
Kukuřičné lupínky v mléce, jablko, čaj A1,5,7
Polévka zeleninová s jáhlovými vločkami A1,9
Hovězí v rajské omáčce, houskový knedlík, ov. šťáva A1,3,7,9
Celerová pomazánka se sýrem, chléb, ledový salát, mléko, čaj A1,7,9
Pátek
18.01.2019
Vajíčková pomazánka, chléb, rajče, mléko, čaj A1,3,7
Polévka pórková se špaldovými vločkami A1,7
Sekaná pečeně, bramborová kaše, salát z čínského zelí s mrkví a kukuřicí, vit.nápoj A1,3,7
Loupáček, mléko, čaj, jablko A1,3,7

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.