Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Poděkování
Velké díky patří rodičům - zejména maminkám, které se zasloužily o to, že na páteční "Noci ve škole" jsme měli opravdové hody. Maminky připravily...
Kalendář akcí
Momentálně nemáme naplánované žádné události

Školní jídelna

Jídelníček

Litujeme, ale na tento týden není vytvořen jídelníček

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.