Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Projektová výuka - Vesmír
Žáci 5. ročníku se v posledních hodinách přirodovědy zabývali vesmírem. Vyhledávali informace o planetách, slunci a Měsíci v různých zdrojích...
Kalendář akcí
20
lis
Divadlo pana Bartoně 1.r. a MŠ

Školní jídelna

Jídelníček

Platnost: 18.11.2019 - 22.11.2019
Pondělí
18.11.2019
Pomazánka z tresčích jater, chléb, rajče, mléko, čaj A1,4,7
Polévka zelňačka s bramborem A1,7
Pečené kuře s rýží, třešňový kompot, vit. nápoj A1
Veka s máslem a marmeládou, jablko, mléko, čaj A1,3,7
Úterý
19.11.2019
Ovocná přesnídávka s kukuřičnými lupínky, čaj, jablko, mandarinka A1
Polévka z vaječné jíšky se zeleninou A1,3,9
Vepřová pečeně, špenát, bramborové špecle, ov. šťáva A1,3,7
Sýrová pomazánka s červenou čočkou, chléb, kapie, mléko, čaj A1,7
Středa
20.11.2019
Celerová pomazánka s kuřecím masem, chléb, mrkev, rajče, mléko, čaj A1,7,9
Polévka zeleninová s bulgurem A1,9
Tvarohové kuličky s jahodovým jogurtovým přelivem, ovocný čaj, jablko A1,3,7
Raženka s máslem, vařeným vejcem, ledový salát, kapie, mléko, čaj A1,3
Čtvrtek
21.11.2019
Grahamová veka s žervé, ledový salát, kapie, mléko, čaj A1,7
Polévka kmínová se sýrovým kapáním A1,3,7,9
Hovězí maso v račatové omáčce, těstoviny, ov. šťráva, mandarinka A1,7,9
Budapešťská pomazánka, chléb, okurka, rajče, mléko, čaj A1,7
Pátek
22.11.2019
Lámankový chléb, pomazánka z lučiny s mrkví, rajče, mléko, čaj A1,7,8
Polévka hrstková s krupkami A1,9
Rybí prsty, bramborová kaše, zeleninová obloha, vit. nápoj A1,4,7
Loupáček, mléko, čaj, jablko A1,3,7

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.