Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem
Obecní úřad Čechy pod Kosířem

obec Čechy pod Kosířem

Projektová výuka ve 4. ročníku (Tři králové)
V pondělí 6. 1. proběhla ve 4. ročníku projektová výuka zaměřená na tradici Tří králů. Během projektu žáci pochopili tradici Tří králů i její...
Kalendář akcí
Momentálně nemáme naplánované žádné události

Školní jídelna

Jídelníček

Platnost: 13.01.2020 - 17.01.2020
Pondělí
13.01.2020
Tuňáková pomazánka, chléb, rajče, kapie, mléko, čaj A1,4,7
Polévka zeleninová s celestýnskými nudlemi A1,3,9
Čočka na kyselo, vařené vejce, chléb, steril.okurek, vit. nápoj, zš- jablko A1,3,7
Veka s lučinou a mrkví, okurka, mléko, čaj A1,3,7
Úterý
14.01.2020
Makový závin, kakao, čaj, jablko A1,3,7
Polévka zelňačka A1,7
Obalené rybí porce, bramborová kaše, třešňový kompot, ov. šťáva A1,4,7
Sýrová pomazánka s červenou čočkou, chléb, kapie, okurka, mléko, čaj A1,7
Středa
15.01.2020
Ovocná přesnídávka s kukuřičnými lupínky, mandarinka, čaj A1
Polévka z vaječné jíšky A1,3,9
Hovězí v rajské omáčce, houskový knedlík, ov. džus A1,3,7
Žitný chléb, celerová pomazánka se sýrem, ledový salát, mrkev, mléko, čaj A1,3,7
Čtvrtek
16.01.2020
Lámankový chléb s žervé, rajče, kapie, mléko, čaj A1,7,8
Polévka pórková s ovesnými vločkami A1
Zapečené těstoviny s králičím masem, zeleninou a sýrem, zelný salát s mrkví
a kukuřicí, ov. šťáva, zš- mandarinka A1,3,7,9
Raženka s čokoládovým pomazánkovým máslem, mléko, čaj, jablko A1,3,7
Pátek
17.01.2020
Bílý jogurt s jahodami a cereálními kuličkami, čaj, hroznové víno A1,7,8
Polévka dýňová s krutony A1,7
Vepřová znojemská pečeně, rýže, míchaný zeleninový salát, vit. nápoj A1
Budapešťská pomazánka, chléb, kapie, led. salát, mléko, čaj A1,7

Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní  a Mateřské školy Čechy pod Kosířem sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.
Značení alergenů je pouze informativní požadavek:
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádro podzemnice olejné (arašídy)
  6. Sojové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Suché skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od  15. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.